Westernles

Een goed getraind westernpaard is ontspannen, loopt zelfstandig en is attent op de kleinste hulpen. Het paard loopt ‘in frame’, ofwel met de correcte hoofd-hals houding zonder verzameling te verliezen. Dit allemaal met zo min mogelijk druk van de ruiter. 
Het ziet er eenvoudig uit, maar is verre van makkelijk 😉
Het is een heerlijk gevoel om op een goed getraind westernpaard te rijden. De weg ernaartoe is minstens net zo leuk. Binnen deze Amerikaanse rijstijl zijn een heleboel aftakkingen die grofweg onder te verdelen zijn in allround, reining en koeienonderdelen. In de allround focus je je op een aantal verschillende onderdelen zoals Horsemanship, Trail, Ranch Riding, Western Pleasure en Hunter under Saddle. Wanneer je meer wilt leren over allround westernrijden ben je bij mij aan het juiste adres. Mocht je graag reining of koeienklassen willen rijden kan ik je helpen met de basis en/of doorverwijzen.

Ik focus me in de lessen niet enkel op de principes van het westernrijden, maar ook op biomechanisch correct rijden. Vanuit mijn opleiding tot paardenosteopaat ben ik me steeds bewuster geworden van de bewegingen en bijbehorende belasting die we verlangen van onze rijpaarden en ik deel graag met je hoe je je paard zo kunt rijden dat je er zo lang mogelijk plezier van houdt.

Werkwijze

In mijn lessen speelt een goede houding een belangrijke rol. Dit omdat heel veel ‘problemen’ die je tegenkomt starten bij fouten in je houding. Verder geef ik je oefeningen om je paard soepeler en sterker te maken. De details zitten vaak in de basisvaardigheden. Een paard in contragalop door de bak sturen is makkelijker dan bijvoorbeeld écht verzamelen op je been. Eenvoudig is lang niet altijd vanzelfsprekend makkelijk 😉

 Je kunt bij mij terecht voor:
 

Wedstrijd training 

Al sinds mijn zestiende rij ik westernwedstrijden in allround onderdelen. Ondanks dat ik zelf de laatste aantal jaren niet meer de focus heb op de wedstrijden stoom ik nog altijd ruiters klaar voor verschillende niveaus. Dit kan zijn voor onderlinge (en nu virtuele) wedstrijden tot de World Show, waar ik een aantal jeugdruiters heb gecoacht in Texas.

Omschakelen van Engels naar Western

Wanneer je nu een Engels gereden paard hebt maar graag wilt overstappen naar westernrijden ben je ook aan het juiste adres. Door de jaren heen heb ik een aantal ruiters en paarden mogen ‘omscholen’ naar westernrijden. Dit vind ik natuurlijk super leuk, want hoe meer westernruiters hoe beter 😉

 

Beginnen met westernrijden

Wanneer je beschikt over een eigen paard of een paard dat je mag rijden kan ik jou ook ondersteunen in de eerste stapjes van het paardrijden. Je hoeft dus geen topruiter te zijn om bij mij westernles te nemen. Ik heb geen lespaarden, dus je hebt wel een paard nodig waar je op mag rijden.

Grondwerk

Hij staat onderin het rijtje maar hoort uiteraard eigenlijk bovenaan. Grondwerken is de basis met je paard, waarin jullie elkaar beter leren kennen. Hier kun je vertrouwen opbouwen, werken aan je leiderschap en ook lichamelijk voorbereidingen treffen voor het rijdende werk. Daarnaast zijn er een heel aantal onderdelen die je aan de hand kunt doen, dus ook wanneer je door omstandigheden niet meer kunt rijden kun je leuke doelen stellen met je paard. Onderdelen in de hand zijn bijvoorbeeld: Showmanship at Halter, In Hand Trail, Halter en Hunter in Hand (enkel voor Appaloosa’s).

Praktische info


Duur:                               45 – 60 min
Tarief:                             €50,- 

Ik geef westernles tot 40 km vanaf Selfkant. Praktisch gezien is ongeveer heel Limburg, daarbuiten kan in overleg.

Verder kun je me ook boeken voor lesdagen / clinics.

Ervaringen van klanten

Ik ben eigenlijk puur een Reining ruiter. Maar, in mijn jeugdjaren heb ik all around gereden. Toen ik last-minute besloot dat ik 'voor de leuk' met mijn toenmalige paint Scolor naar het APHA NK wilde gaan en all around wilde starten wist ik meteen wie ik moest vragen mij te helpen: Nadieh! Ze heeft ons in 1,5 maand klaar gestoomd in de halter, showmanship, pleasure, horsemanship, trail en zelfs Hunter en Hunt Seat Equitation! Ze heeft mij op deze show ook begeleid en met resultaat: we werden all around champion amateur en behaalden 5 Nederlands Kampioen titels, en dat met een paard dat 1,5 maand ervoor alleen reining kende! Nadieh weet precies hoe ze je hiervoor moet klaarstomen en zonder haar hadden we dit resultaat nooit behaald!
Pien
Scolor
"Nadieh en ik zijn samen bezig om mijn jonge paard Roxy voor te bereiden op het werk onder zadel. Nadieh weet feilloos te zien wat je kan doen om je paard te stimuleren om het gewenste resultaat te bereiken. Ze doet dit door je zo zacht en toch duidelijk mogelijk hulpen te laten geven. Hierbij kijkt ze naar het karakter van zowel paard als ruiter. Ze geeft me altijd het gevoel dat ik de oefeningen zelf prima kan en suggereert een verbetering, zonder te zeggen dat je iets “fout” doet en het werkt altijd."
Saskia
Lightning & Roxy
"Ook ik krijg training van Nadieh. Met mijn paint Sioux, een 14 jarige merrie en sinds kort helpt Nadieh mij ook op weg met BoomBoom een 7 jarige paint ruin. Met Sioux liep ik op een gegeven moment helemaal vast. Het lag duidelijk aan mij, dat wist ik, doch hoe en wat ik verkeerd deed....ik kon er de vinger niet opleggen.Via een paarden vriendin kwam ik bij Nadieh terecht.Ze liet me "voorrijden" en na 5 minuten riep ze: "ik zie het al". Mijn verwondering was groot maar werd nog groter toen ze me enkele aanwijzigen gaf, welke ik direct kon toepassen met haar duidelijke uitleg.En ja hoor! Sioux deed precies wat ik vroeg, ik was dolgelukkig maar vooral opgelucht. Sinds ik bij Nadieh in de leer ben, ben ik met Sioux zelfs al diverse malen in de prijzen gevallen.Nog heb ik weleens dagen dat het tussen mij en Sioux niet loopt zoals ik het wil maar Nadieh heeft me geleerd naar Sioux te luisteren, Sioux is nu eenmaal een heel gevoelige merrie.Met Nadieh's aanwijzingen en uitleg en vooral haar kennis van paarden lukt het Sioux en mij om toch samen te genieten van onze trainingen. Geen wonder dus dat BoomBoom sinds kort ook onder de hoede van Nadieh staat. Boom is een totaal ander paard dan Sioux en heeft dus een andere manier van communiceren nodig. Het is fijn om hierbij hulp te krijgen van iemand die zo goed en vertrouwt met paarden is.Voor mij is Nadieh een natuurtalent, ze heeft direct door wat een paard EN ruiter nodig hebben om samen te groeien."
Liesbeth
Boom & Sioux
Hoogtepunten western riding