Balans In Het Lijf

OSTEOPATHIE

Over wat osteopathie inhoudt, hoe een behandeling eruit ziet en wanneer jouw paard baat zou kunnen hebben bij een osteopathiebehandeling.

Osteopathie

Wat is dat nu eigenlijk?

“De beste dokter helpt de natuur om zichzelf te helen” – A.T. Still

Osteopathie is eigenlijk heel simpel. Als osteopaat geef je een impuls aan het lijf middels manuele technieken die ervoor zorgt dat het lijf zichzelf kan helen.

Het lijf streeft altijd naar gezondheid waar het kan. Dit heb je vast al eens gezien of meegemaakt, bijvoorbeeld in wondgenezing. Je mag erop vertrouwen dat het lijf zijn uiterste best doet om gezond te blijven of te worden. Dit streven naar een optimale balans heet homeostase. Het lijf is elke dag, de hele dag, bezig om binnen deze homeostase te blijven, en daarmee dus binnen de kaders van gezondheid.

Maar waarom lukt dit niet altijd? Alles in het lijf is continu in beweging. Deze beweging is nodig voor het lijf om optimaal te functioneren. Neem als voorbeeld het middenrif; je ademhalingsspier. Deze speelt ook een belangrijke factor in je bloedsomloop. Het werkt als een soort pompmechanisme. Je nieren bewegen mee met je middenrif en schuiven daarmee 2-3 cm omhoog en omlaag met iedere ademhaling. Op één dag leggen jouw nieren dus 600 m af. Deze twee structuren zijn dus afhankelijk van elkaars mobiliteit.

Zodra deze beweging wordt beperkt ontstaan er problemen. Het lijf kan niet meer optimaal functioneren en moet gaan compenseren. Dat kan best een tijdje goed gaan maar zodra er geen ruimte meer is voor compensatie ga je symptomen opmerken. Dit is meestal wanneer je de osteopaat belt.

De osteopaat herstelt de mobiliteit van gewrichten, spieren, pezen, bindweefsel en organen met als gevolg een goede doorbloeding, toe- en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen in weefsel en normalisatie van neurologische informatiestromen.

De osteopaat geeft een impuls en vervolgens gaat het lijf hiermee aan de slag. Met de herwonnen mobiliteit kan het lijf opnieuw richting homeostase bewegen, en dus naar gezondheid.

Mooi hè? 🙂

Hoe Werkt Een

OSTEOPAAT

Een osteopaat werkt met manuele technieken binnen de drie systemen van het lijf, namelijk:

PARIETALE SYSTEEM

Het bewegingsapparaat, bestaande uit botten, spieren en pezen. Dit systeem gebruikt het paard voor beweging.

VISCERALE SYSTEEM

Dit systeem bestaat uit alle organen, bloedvaten en het lymfesysteem.

CRANIO-SACRAAL SYSTEEM

De schedel (cranium), het heiligbeen (sacrum), het centrale zenuwstelsel en de circulatie van het hersenvocht.

Meer informatie?

Is je intresse gewekt of wil je meer weten over wat osteopathie voor je kan doen? Neem dan nu vrijblijvend contact met mij op!

Nadieh Haarsma

VEELGESTELDE VRAGEN

Wanneer kan een osteopathiebehandeling goed zijn voor mijn paard?

Osteopathie helpt bij veel verschillende soorten problemen, maar grofweg zou je bij de volgende symptomen een behandeling kunnen overwegen:

 • Rijtechnische problemen zoals bijvoorbeeld het bit of been niet accepteren, of niet willen aanspringen in de goede galop.
 • Gedragsproblemen zoals extreem stressvol zijn in nieuwe situaties, staken, steigeren etc.
 • Futloos of niet fit ogen, doffe vacht, uitvloeiingen uit de ogen, breekbare manen etc.
 • Problemen bij hengstigheid zoals een onregelmatige cyclus of gedragsveranderingen.
 • Niet aangeraakt willen worden bij het hoofd of oren, moeite hebben met een halster of hoofdstel omdoen.
 • Stijf of onregelmatig bewegen.
Wat houdt een osteopathiebehandeling in?
Een osteopathiebehandeling duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

Eerst neem ik een korte anamnese af waarbij ik jou een aantal vragen stel over je paard en de symptomen die je ziet. Vervolgens doe ik een osteopatisch onderzoek om te bepalen wat het paard nodig heeft. Na kort afstemmen met jou ga ik aan de slag met de behandeling.

Na de behandeling leg ik uit wat ik heb gedaan en wat jij als eigenaar kan doen in de nazorg.

Wanneer kan een paard geen osteopathiebehandeling krijgen?

Er zijn een aantal situaties waarin het niet mogelijk is om het paard (volledig) te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Drachtige merries
 • In geval van breuken of het vermoeden hiervan
 • Bij koorts en ziekte
 • Bij een hele lage vitaliteit
 • Bij zeer oude paarden

Afhankelijk van de situatie wordt besloten of er eerst een dierenarts nodig is, of dat de behandeling dient te worden aangepast.

Twijfel je of een osteopathiebehandeling heilzaam is voor jouw paard? Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Waarom kan een cranio-sacraal behandeling enkel als vervolg worden geboekt?

Cranio-sacraal therapie is een onderdeel van de osteopathie. Het richt zich volledig op het cranio-sacraal systeem. Oftewel het hoofd (cranium) en het sacrum (heiligbeen) en de verbinding tussen beide, je centrale zenuwstelsel. 

Dit systeem is onderdeel van het lijf en staat niet op zichzelf. Mijns inziens is het daarom heel belangrijk om eerst het hele lijf te hebben behandeld en eventuele problemen te hebben verholpen, om daarna echt effectief te kunnen zijn met cranio-sacraal therapie. 

De technieken van deze therapie pas ik ook integraal toe in de osteopathiebehandeling, echter in sommige gevallen kan het het heel effectief zijn om extra in te zetten op cranio-sacraal therapie.

Wanneer is een extra cranio-sacraal sessie raadzaam?

De volgende gevallen zijn voorbeelden van situaties waarin extra ondersteuning met cranio-sacraal therapie raadzaam is: 

 • Wanneer het paard een letsel heeft opgelopen aan het hoofd.
 • Wanneer het paard extreem gevoelig is voor stress of burn-out achtige klachten vertoont.
 • Wanneer het paard herstellende is van een wond of blessure. 
 • Ter ondersteuning van de vitaliteit van oudere paarden.

Cranio-sacraal therapie ondersteunt het lijf in vitaliteit en zorgt ervoor dat het parasympatische systeem wordt geactiveerd. Dit systeem is verantwoordelijk voor rust en herstel. Dit is dus een ideale ondersteuning in herstelperiodes.

Hoe bereid ik mij voor op een osteopatische behandeling?
Wanneer ik je paard kom behandelen word ik ontzettend blij van een droog en bij voorkeur schoon paard. Daarbij is het fijn als we een plek hebben waar we droog kunnen werken.

Voor het paard is het fijn wanneer hij of zij op een plek staat waar die veilig en rustig kan staan.

Jij als eigenaar dient altijd aanwezig te zijn tijdens de behandeling.

Wat zijn de kosten?

Daarvoor verwijs ik je graag door naar mijn tarieven.

Wat Is

CRANIO-SACRAAL THERAPIE

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het cranio-sacraal systeem één van de systemen waarin een osteopaat werkt. Hieronder een korte opsomming van een aantal zaken die binnen dit systeem kunnen worden behandeld:

BEWEEGLIJKHEID VAN DE SCHEDEL

De schedel bestaat uit allerlei losse delen die ruimte geven voor beweging en daarmee het cranio-sacraal ritme.

CRANIO-SACRAAL RITME

Dit is het ritme waarmee het hersenvocht vanuit de ventrikels in de hersenen naar de rest van het lijf wordt gepompt.
+

VERBINDING CRANIUM-SACRUM

Het cranium en het sacrum zijn met elkaar verbonden middels de wervelkolom, of nog specifieker, middels de dura mater.

Meer informatie?

Nadieh Haarsma

WAT KLANTEN OVER MIJ ZEGGEN

Top osteo !!! Ik heb een paardje wat heel moeilijk is bij de osteo en niet alles toe laat. Nadieh is altijd heel rustig met haar en geeft haar de tijd om haar aan te passen en ze respecteert ook wanneer het paard zegt nee ik wil het niet, nadieh zal nooit pushen indien ze het niet willen. Als je vragen hebt achteraf of problemen is ze ook altijd bereikbaar en ze zal altijd proberen op te lossen wat ze kan, echt een top osteo. 👍👍👍
Nadieh combineert het biomechanisch correct rijden met eventuele behandelingen. Hierdoor kun je het optimale uit je paard halen en hem/haar ook helpen met rijden.Ze is zacht en rustig waar de paarden ook goed op reageren.
Nadieh wat zijn we ongelooflijk blij met jou!Champ onze leuke paint had veel last van stress en mentaal was het rijden voor hem erg moeilijk. Dit uitte zich in buikpijn en staking. Maar ja waar begin je dan met zoeken naar de oorzaak? Alles hebben we binnenstebuiten gehaald aan behandelingen, supplementen en een volledige check bij de kliniek. Telkens bleek alles in orde, maar dit uitte zich niet in zijn gedrag.Champ is het paard van Caroline, we rijden hem samen en willen graag er naar toe werken om op hoog niveau in de sport te presteren. De weg daar naar toe willen we in liefde afleggen waarin we kunnen luisteren naar hem en echt als een team kunnen functioneren.Nadieh kwam op ons pad en we konden bijna niet geloven hoeveel ze in onze denkwijze aansloot! De eerste behandeling was echt een openbaring en bevestiging tegelijk. Een paar blokkades waren gevonden, maar het mooiste was dat Nadieh precies de vinger kon leggen op zijn mentale stuk. Champ was niet bij zichzelf en kon alle prikkels niet verwerken. We moesten samen gaan leren om op eigen benen te gaan staan.Met tranen in onze ogen hebben we staan kijken naar de behandeling, Champ kwam weer in zijn eigen kracht te staan.Nu ongeveer een half jaar verder met tussentijds begeleiding en behandelingen van Nadieh ken je Champ niet meer terug. Hij werkt ontzettend graag voor ons en is onze rots in de branding. Hij laat ons weten wat wel en niet kan, maar verbaasd ons elke dag weer in zijn kunnen.Dank je wel Nadieh voor al je kennis, visie en je open persoonlijkheid. Je hebt ons echt weer de juiste weg kunnen wijzen.Liefs Rachelle, Caroline & Champ
Nadieh is een rasechte heler. Zij helpt jou en je paard naar een gezonder, fitter, gebalanceerder lichaam én leven. Want ze voelt ook energetisch in hoe je de band met je paard(en) kan verbeteren/versterken. De paarden waren heel rustig tijdens de behandeling en ik voelde me ook heel erg op mijn gemak bij haar. Ze hield hiervoor mooi ruimte tijdens haar behandeling, voor ons verhaal. Hopelijk kunnen we hier een terugkerende gewoonte van maken, ookal is het niet echt bij de deur voor haar... Waar een wil is, is een weg! Bedankt voor de goeie zorgen voor zowel paardjes en mij!
Hele fijne osteopathie behandeling gehad van Nadieh voor mijn paard. Duidelijk werd verteld waar ze mee bezig was en waar bepaalde dingen voor waren. Ook duidelijke instructies meegekregen voor de dagen na de behandeling.Er was een goed verschil te merken nadat ik weer kon gaan rijden.Nadieh staat open voor alle opties en denkt vanuit haar expertise overal over na, waardoor je een doordachte behandeling/ discussie kunt voeren over verschillende aspecten rondom het paardenwelzijn.
Nadieh behandeld onze paarden regelmatig en helpt ons ze fit en happy te houden. Superfijn zeker als er veel van ze gevraagd wordt. Kan haar alleen maar warm aanbevelen!
Nadieh heeft een aantal keer onze 2 paarden een osteopathie behandeling gegeven en wat een verschil! Nadieh is een heel mooi mens dat rust uitstraalt, rustig te werk gaat met het welzijn van het paard voorop. Onze paarden waren na de behandeling lekker los en ontspannen. Die van ons gaan regelmatig op controle behandeling. Absoluut een aanrader!
Sinds een tijdje aan het lessen bij Nadieh met mijn basis beleerd paard, welke wij samen aan het omscholen zijn naar western! Sinds de lessen zijn wij met sprongen vooruit gegaan, door Nadieh haar positieve benadering en vriendelijke kijk naar zowel ruiter als paard krijg ook ik steeds meer zelfvertrouwen in het rijden! Ook het feit dat Nadieh daarbij osteopaat is en daardoor op de juiste manier naar het lichaam van het paard kijkt, maar daarnaast ook zo nodig kan behandelen is ideaal! Echt super blij mee en een aanrader voor iedere ruiter! 🍀🐴
We can only recommend Nadieh. She is really nice and helpful. Good Service and affordable prices. A big Thank you from Lancelot. 😉😀
Super fijne behandelaar.Vroeger les gehad van nadieh.Ze is zeer kundig en legt alles heel duidelijk en rustig uit. Neemt de tijd en heeft veel passie voor haar vak.Frost heeft ze de koker behandeld. Hier heeft hij in het verleden wel eens last van gehad.. nog nooit iemand over gehoord.Chapeau! Een aanrader
Nadieh heeft me heel goed geholpen bij het overwinnen van de angst van mijn Haflinger in een hoek van de rijhal. Het belemmerde ons lange tijd bij het rijden in deze hal.Ze leerde me het verschil te herkennen in echte angst, in spannende nieuwsgierigheid en in lichte aarzeling. Bij elke emotie hoort een andere manier van reageren van de ruiter.Met name de soort 'stress-release' oefening zorgde ervoor dat ik een patroon kon doorbreken. Mijn Haflinger is in korte tijd een stoere vent met veel meer lef geworden. Super bedankt Nadieh!
Ik kon niet echt mijn vinger op het probleem leggen, en ook de dierenarts niet. Ze liep correct, maar durfde vaak te mistrappen. Het zou vast beter gaan als ze ouder werd, meer getraind zo zijn,...Na een jaar, toch een beetje sceptisch, naar Nadieh gebeld voor een afspraak. Nog geen moment spijt gehad, ze loopt als een klok, geen noemenswaardig aantal mistrappen meer. Heerlijk rijden, wetende dat mijn paard lekker los en lekker in zijn vel zit. Als ik wist wat ik nu weet, had ik het eerder gedaan!
Wanneer ik les heb met Nadieh wordt er niet alleen gekeken naar de technische delen. Nadieh kijkt vooral naar de band tussen paard en mens, vanuit daar werkt zij aan de techniek met het rijden. Sinds ik overgestapt ben op western heb ik les van Nadieh in deze lessen heb ik al zo veel geleerd. Mijn paard vind sommige dingen moeilijk, maar als hij ze eenmaal snapt dan borduren wij in de les hierop verder en vanuit daar gaan we ook nieuwe dingen doen. Dit vind ik zelf heel fijn, omdat het paard dan niet gedwongen wordt. Iedere keer als ik les heb geniet ik echt van mijn paard en tussendoor is er ook tijd voor leuke dingen, grapjes maken, kletsen en zelfs wordt er ook serieus gepraat over andere dingen. Nadieh is een echt gevoelsmens zowel naar dier en mens en dit maakt haar voor mij de fijnste instructie die er is. Ik raad Nadieh aan iedereen in mijn omgeving aan die les wil krijgen, ook al komt ze eigenlijk niet zo ver. Ik ben blij dat zij dit voor mij wel doet😁 een ander vinden die Nadieh evenaart is erg moeilijk. Ik heb het geprobeerd, maar het lukte niet. Op nog vele jaren samen trainen en lessen en veel andere ervaringen 🥰
Nadieh is goed in wat ze doet. Ze werkt professioneel met veel kalmte en rust. Prettig voor paard en begeleider.Aanrader!
Nadieh kan door het combineren van haar kennis van het fysieke én mentale vermogen van paard en ruiter, op een makkelijk te begrijpen manier, snelle verbeteringen voor elkaar krijgen.Ze past haar methode en communicatie aan op de ontvanger, waardoor ‘het kwartje’ snel valt. Ze ziet heel snel wat werkt voor een specifiek paard en/of ruiter en door componenten uit verschillende methoden te gebruiken lijkt bijna niets onmogelijk. Ik sluit iedere les van Nadieh weer met een goed gevoel en voldoende ‘huiswerk’ af, zeer tevreden!Mijn paard reageert erg goed op haar osteopathiebehandelingen, hij is daarna losser in zijn lijf, en ontspant tijdens de behandeling. De tips die ze mij meegeeft om na de behandeling mee aan de slag te gaan zijn waardevol. Ze neemt zich de tijd voor de behandeling, is enthousiast en betrokken, top!
js_loader
S5
S4
S3
S2
S1