Balans In Het Lijf
OSTEOPATHIE
Over wat osteopathie inhoudt, hoe een behandeling eruit ziet en wanneer jouw paard baat zou kunnen hebben bij een osteopathiebehandeling.
Osteopathie
Wat is dat nu eigenlijk?
“De beste dokter helpt de natuur om zichzelf te helen” – A.T. Still
Osteopathie is eigenlijk heel simpel. Als osteopaat geef je een impuls aan het lijf middels manuele technieken die ervoor zorgt dat het lijf zichzelf kan helen.
Het lijf streeft altijd naar gezondheid waar het kan. Dit heb je vast al eens gezien of meegemaakt, bijvoorbeeld in wondgenezing. Je mag erop vertrouwen dat het lijf zijn uiterste best doet om gezond te blijven of te worden. Dit streven naar een optimale balans heet homeostase. Het lijf is elke dag, de hele dag, bezig om binnen deze homeostase te blijven, en daarmee dus binnen de kaders van gezondheid.
Maar waarom lukt dit niet altijd? Alles in het lijf is continu in beweging. Deze beweging is nodig voor het lijf om optimaal te functioneren. Neem als voorbeeld het middenrif; je ademhalingsspier. Deze speelt ook een belangrijke factor in je bloedsomloop. Het werkt als een soort pompmechanisme. Je nieren bewegen mee met je middenrif en schuiven daarmee 2-3 cm omhoog en omlaag met iedere ademhaling. Op één dag leggen jouw nieren dus 600 m af. Deze twee structuren zijn dus afhankelijk van elkaars mobiliteit.
Zodra deze beweging wordt beperkt ontstaan er problemen. Het lijf kan niet meer optimaal functioneren en moet gaan compenseren. Dat kan best een tijdje goed gaan maar zodra er geen ruimte meer is voor compensatie ga je symptomen opmerken. Dit is meestal wanneer je de osteopaat belt.
De osteopaat herstelt de mobiliteit van gewrichten, spieren, pezen, bindweefsel en organen met als gevolg een goede doorbloeding, toe- en afvoer van voedingsstoffen en afvalstoffen in weefsel en normalisatie van neurologische informatiestromen.
De osteopaat geeft een impuls en vervolgens gaat het lijf hiermee aan de slag. Met de herwonnen mobiliteit kan het lijf opnieuw richting homeostase bewegen, en dus naar gezondheid.
Mooi hè? 🙂
Hoe Werkt Een
OSTEOPAAT
Een osteopaat werkt met manuele technieken binnen de drie systemen van het lijf, namelijk:
PARIETALE SYSTEEM
VISCERALE SYSTEEM
Dit systeem bestaat uit alle organen, bloedvaten en het lymfesysteem.
CRANIO-SACRAAL SYSTEEM
De schedel (cranium), het heiligbeen (sacrum), het centrale zenuwstelsel en de circulatie van het hersenvocht.
Meer informatie?
Is je intresse gewekt of wil je meer weten over wat osteopathie voor je kan doen? Neem dan nu vrijblijvend contact met mij op!

Nadieh Haarsma
VEELGESTELDE VRAGEN
Wanneer kan een osteopathiebehandeling goed zijn voor mijn paard?
Osteopathie helpt bij veel verschillende soorten problemen, maar grofweg zou je bij de volgende symptomen een behandeling kunnen overwegen:
- Rijtechnische problemen zoals bijvoorbeeld het bit of been niet accepteren, of niet willen aanspringen in de goede galop.
- Gedragsproblemen zoals extreem stressvol zijn in nieuwe situaties, staken, steigeren etc.
- Futloos of niet fit ogen, doffe vacht, uitvloeiingen uit de ogen, breekbare manen etc.
- Problemen bij hengstigheid zoals een onregelmatige cyclus of gedragsveranderingen.
- Niet aangeraakt willen worden bij het hoofd of oren, moeite hebben met een halster of hoofdstel omdoen.
- Stijf of onregelmatig bewegen.
Wat houdt een osteopathiebehandeling in?
Eerst neem ik een korte anamnese af waarbij ik jou een aantal vragen stel over je paard en de symptomen die je ziet. Vervolgens doe ik een osteopatisch onderzoek om te bepalen wat het paard nodig heeft. Na kort afstemmen met jou ga ik aan de slag met de behandeling.
Na de behandeling leg ik uit wat ik heb gedaan en wat jij als eigenaar kan doen in de nazorg.
Wanneer kan een paard geen osteopathiebehandeling krijgen?
Er zijn een aantal situaties waarin het niet mogelijk is om het paard (volledig) te behandelen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Drachtige merries
- In geval van breuken of het vermoeden hiervan
- Bij koorts en ziekte
- Bij een hele lage vitaliteit
- Bij zeer oude paarden
Afhankelijk van de situatie wordt besloten of er eerst een dierenarts nodig is, of dat de behandeling dient te worden aangepast.
Twijfel je of een osteopathiebehandeling heilzaam is voor jouw paard? Aarzel dan niet om contact op te nemen.
Waarom kan een cranio-sacraal behandeling enkel als vervolg worden geboekt?
Cranio-sacraal therapie is een onderdeel van de osteopathie. Het richt zich volledig op het cranio-sacraal systeem. Oftewel het hoofd (cranium) en het sacrum (heiligbeen) en de verbinding tussen beide, je centrale zenuwstelsel.
Dit systeem is onderdeel van het lijf en staat niet op zichzelf. Mijns inziens is het daarom heel belangrijk om eerst het hele lijf te hebben behandeld en eventuele problemen te hebben verholpen, om daarna echt effectief te kunnen zijn met cranio-sacraal therapie.
De technieken van deze therapie pas ik ook integraal toe in de osteopathiebehandeling, echter in sommige gevallen kan het het heel effectief zijn om extra in te zetten op cranio-sacraal therapie.
Wanneer is een extra cranio-sacraal sessie raadzaam?
De volgende gevallen zijn voorbeelden van situaties waarin extra ondersteuning met cranio-sacraal therapie raadzaam is:
- Wanneer het paard een letsel heeft opgelopen aan het hoofd.
- Wanneer het paard extreem gevoelig is voor stress of burn-out achtige klachten vertoont.
- Wanneer het paard herstellende is van een wond of blessure.
- Ter ondersteuning van de vitaliteit van oudere paarden.
Cranio-sacraal therapie ondersteunt het lijf in vitaliteit en zorgt ervoor dat het parasympatische systeem wordt geactiveerd. Dit systeem is verantwoordelijk voor rust en herstel. Dit is dus een ideale ondersteuning in herstelperiodes.
Hoe bereid ik mij voor op een osteopatische behandeling?
Voor het paard is het fijn wanneer hij of zij op een plek staat waar die veilig en rustig kan staan.
Jij als eigenaar dient altijd aanwezig te zijn tijdens de behandeling.
Wat zijn de kosten?
Daarvoor verwijs ik je graag door naar mijn tarieven.

Wat Is
CRANIO-SACRAAL THERAPIE
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het cranio-sacraal systeem één van de systemen waarin een osteopaat werkt. Hieronder een korte opsomming van een aantal zaken die binnen dit systeem kunnen worden behandeld: