4 pijlers voor een goede huisvesting

sep 2023 | Gezondheid

We hebben het allemaal goed met ons dier voor en willen graag dat ie op een goede plek staat. Of het nu op een pensionstal, trainingsstal of aan huis is; je kunt de huisvesting van je paard toetsen aan de hand van 4 pijlers. Geen enkele plek is perfect en er is altijd ruimte voor verbetering, maar deze 4 pijlers geven een goede indicatie of er in de basisbehoeften van je paard wordt voorzien.

Freedom

Het is ontzettend belangrijk dat het paard de ruimte heeft om te bewegen, rollen, slapen en om van energie af te komen. Volgens een onderzoek met GPS trackers lopen wilde paarden gemiddeld 8 – 28 km per dag. Een kennis van mij vertelde dat de paarden op haar paddock paradise gemiddeld 12 km per dag afleggen. Paarden zijn gemaakt om stapvoets te roamen voor voedsel en wanneer ze de kans krijgen doen ze dit dus ook.

Verder is het belangrijk dat die beweging in vrijheid is, zodat het ook mentaal ontspannend is. Het paard heeft ruimte nodig om zelf dingen te onderzoeken en ondernemen. Een stapmolen geeft bijvoorbeeld ook de ruimte om de benen te strekken maar valt niet onder freedom.

Hoeveel uur per dag mag jouw paard vrij bewegen?

Fourage

huisvesting paard

Krijgt het paard voldoende ruwvoer? Als leidraad mag je aanhouden dat een paard 1,5 – 2 kg per 100 kg lichaamsgewicht droge stof ruwvoer nodig heeft.

Uit hoeveel droge stof ruwvoer bestaat verschilt per vorm. Hooi bestaat voor ongeveer 85% uit droge stof, voordroog iets minder en gras weer iets minder. Wanneer je paard dus enkel gras zou eten, moet het daarvan meer kg eten dan wanneer het paard enkel hooi krijgt.

Even een korte rekensom om te laten zien hoe dit werkt, voor het gemak nemen we even een paard van 500 kg dat enkel hooi krijgt:

2 kg per 100 kg lichaamsgewicht = 2 * 5 = 10 kg droge stof per dag.
Hooi bestaat voor 85% uit droge stof, dus: 10 * 1,15 = 11,5 kg hooi per dag.

Voor een paard van 500 kg komt dit dus neer op 11-12 kg hooi per dag.

 

 

Paarden hebben een relatief kleine maag en zijn er dus op gemaakt om continue kleine hoeveelheden voer te eten. In één keer 2 kilo krachtvoer is dus in geen geval goed. Daarbij is het belangrijk dat een paard niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer staat, omdat hun verteringskanaal er niet op is ingericht om lange tijd zonder voer te functioneren.

Heb je al eens gewogen hoeveel kg hooi jouw paard krijgt op een dag?
Zijn er momenten waarop jouw paard langer dan 6 uur zonder ruwvoer staat?

Friends

Dat een paard een kuddedier is, is bekende info en toch wordt vaak vergeten hoe belangrijk sociale interactie is. Paarden hebben het nodig om fysiek contact met elkaar te kunnen hebben, elkaar enkel kunnen zien is niet voldoende. Ze moeten elkaar bijvoorbeeld kunnen groomen, maar ook voor elkaar kunnen waken zodat de ander kan rusten. Ook samen eten en dicht naast elkaar staan zijn tekenen van sociale interactie.

Daarnaast is het ook belangrijk dat er een evenwichtige kudde is, niet alle paarden kunnen samen staan. Wanneer er genoeg ruimte is kunnen paarden van elkaar weg en is het meestal goed te doen, maar zeker wanneer er meerdere paarden op een klein stuk staan met bijvoorbeeld maar één voederplek is de kans op onrust groot. Zowel de afwezigheid van sociale interactie als sociale onrust kan stress opleveren.

Heeft jouw paard een maatje?

Fun

En tenslotte voeg ik ook ‘fun’ toe aan het rijtje. Dit is iets waarin jij als eigenaar kunt voorzien. Krijgt je paard voldoende afwisseling in werk? Zijn de trainingssessies leuk? Krijgt je paard de mogelijkheid om nieuwe dingen te onderzoeken? Door je paard aan verschillende oefeningen en situaties bloot te stellen daag je ze uit en verrijk je hun leven. De afwisseling is zowel mentaal als fysiek belangrijk.

Natuurlijk is dit ook de plek om te vermelden dat training leuk moet blijven. Zeker in topsport is het een uitdaging om je paard voldoende afwisseling te blijven bieden, en om het paard niet te overvragen. Ik ken mensen die dit ontzettend goed doen en waarvan de paarden super presteren.

Freedom, Fourage, Friends & Fun. Succes!!

Bronnen

https://www.barbarahoekstra.com/leesvoer/2018/10/16/onbeperkt-hooi-is-dat-wel-nodig
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21059064/
https://horseandrider.com/western-horse-training-tips/senior-performance-horse

OVER DE AUTEUR
Mijn naam is Nadieh, 28 jaar oud en gepassioneerd paardenliefhebber sinds mijn vroege jeugd. Door mijn ouders belandde ik op driejarige leeftijd al op een wit paard in Portugal, waarmee mijn liefde voor paarden begon. Na een start op de manege kreeg ik de kans pensionpaarden te rijden, waaronder Ruby die later mijn eerste eigen paard werd. Paarden zijn voor mij altijd een belangrijke uitlaatklep geweest, vooral nadat ik de rust en verbondenheid ontdekte bij het westernrijden. Mijn ambitie om beter te leren rijden werd aangewakkerd in mijn jeugd, waar ik zelfs internationale wedstrijden in Amerika heb gereden en later jeugdruiters heb gecoacht. Tegenwoordig vind ik voldoening in het begrijpen en creëren van harmonie met het paard, een levenslange studie die ik voortzet na mijn opleiding paardenosteopathie aan het Vluggen Institute, waar ik in 2021 ben afgestudeerd en nu werk als paardenosteopaat.

Nadieh Haarsma

Paardenosteopaat

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De ziekte van Lyme bij paarden

De ziekte van Lyme is lastig te diagnosticeren en behandelen. Hieronder deel ik wat ik heb geleerd...

Het herpakken van leiderschap

Leiderschap is niet iets dat je hebt, houdt en nooit meer kwijt raakt. Het is, zoals alle...

Co-regulatie, wat is dat?

Co-regulatie is een term die in de wetenschap wordt gebruikt voor het ‘samen reguleren van elkaars...